Why a Lakeland?

After my general post about the Lakeland terrier (read it here), some of you might have wondered: why? Why a Lakeland terrier? There are a lot of terrier breeds. And there are quite a few terriers that have a look similar to that of the Lakeland. Why was she so sure about Lakies? Well, the answer to that is embarrassingly simple!

I formed this conviction years ago. As you might know, I grew up with terriers. In particular these two gorgeous Kerry Blue terriers:


From left to right: Matchless Moyna of the Three Corners, aka “Mo” and Perfect Patricia of the Three Corners, aka “Tris” (Photo courtesy of Jaz’ grandpa! Visit his Lakeland terrier database here.)

And in a terrier-lovers’ home, you will find books about terriers. Growing up, my sister and I would flip through their pages, looking at and commenting on all the different terriers. My favourite book (which I inherited once Jaz was born) is the following one:

This is a Dutch book (I was born and raised in the Netherlands) called “Hoogbenige terriers,” which means “long-legged terriers.” [Fun fact: the Lakeland is the smallest of the long-legged terriers!] “Fokken – Houden – Verzorging – Opvoeding” means “to breed – keep – groom – raise.” Now you won’t even have to open this book up to find the reason why I have known since I was a teenager that I wanted a Lakie. You can find your answer right here on the cover. Just look at the picture.

From left to right, we have a Bedlington terrier, a Lakeland terrier and an Airedale terrier.  Obviously, the goal was to line the dogs up and have them stand pretty, all looking off to one side. I imagine there must have been someone off to the left trying to catch the dogs’ attention by making funny sounds or squeaking a toy, while the photographer was snapping away. Although the Bedlington and the Airedale are cooperating by paying attention and staying put, the Lakeland has his own agenda and is facing the other direction while laughing or barking at something else entirely! The other terriers are behaving, but not our beloved Lakeland… he is being very naughty and might even be purposely (never underestimate a Lakie!) hijacking the entire photo shoot!

When you look at the picture even closer, you might find that the Bedlington looks a little sad, a little scared even (it’s that tail and those ears, I tell you!). The Airedale is assuming his usual calm and noble stance (he is, after all, the King of Terriers!). But the Lakeland… the Lakeland just looks like he’s having a ton of FUN! And that (besides the undeniable fact that a properly groomed Lakeland is simply stunning), is how I knew I wanted a Lakeland.

12 thoughts on “Why a Lakeland?

 1. Je vergeet te vertellen dat je ook viel voor de kleuren: oftewel het moest passen bij je vloerkleed! Remember?!

 2. Wat ontzettend leuk dat ik dit blog gevonden heb! Sinds 3 weken zijn wij de trotse en blije bezitters van een allerliefste Lakeland Terrier genaamd Polly. Ze is zo aanhankelijk, lief, slim, vrolijk en levenslustig, we zijn al totaal aan haar verknocht.

  • Welkom, en gefeliciteerd met Polly! Wat leuk dat je een berichtje achter gelaten hebt op mijn blog; ik hoop dat je er wat aan hebt. De dingen hebben tijdens de feestdagen een beetje stil gelegen, maar er komt binnenkort van alles nieuws hier, dus stay tuned! … en laat me af en toe eens een berichtje achter met een update over Polly – geniet van haar!!!

 3. Op het ogenblik ben ik nogal aan het tobben over het trimmen. Donderdag gaat ze voor het eerst naar de trimster. Daar zal nog wel niet veel gebeuren, maar dan went ze alvast een beetje. Ik lees dat jij je hond zelf plukt, dat zou ik ook graag willen maar het lijkt me zo’n klus! In elk geval ga ik wel naar een of meer trimdagen, want ik wil het wel graag leren. Jouw hond ziet er prachtig uit, echt een plaatje!

  • Dankjewel! Ja, de hond zelf trimmen is een heel werk. Maar ik trimde dan ook met het oog op show; daar zit heel wat meer werk in dan gewoon een huisdier trimmen. En hoe meer je het doet hoe sneller het gaat. Plus het is relaxter voor de hond, want als de hond aangeeft dat ‘ie echt geen zin meer heeft dan stop je er gewoon mee voor de dag. Als de hond naar de trimsalon gaat dan proberen ze het toch meestal koste wat kost af te krijgen…
   Ben je aangemeld voor de digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Lakeland Terriër club? Daar ga ik een stukje voor schrijven met een wat simpelere uitleg wat betreft het trimmen, ook met minder messen etc.
   Zoals met de meeste van deze dingen… het is gewoon een kwestie van eens uitproberen!

 4. Polly is vandaag naar de trimster geweest en ze ziet er heel mooi uit. Ze is nog niet helemaal klaar, omdat het de eerste keer was wilden we het niet te lang maken. Over 2 weken gaat ze weer, voor de nadere afwerking zeg maar. In het begin ging het heel goed, maar op een gegeven moment vond ze het niet leuk meer en heeft ze de trimster gebeten! Ik schaamde me wel. De trimster is streng dus Polly kreeg even flink op haar kop, maar het was wel meteen weer goed en Polly gaf haar veel kusjes, dus het zal al met al wel meegevallen zijn.

  Ik heb reuma dus ik weet niet of het me gaat lukken, ik was eerlijk gezegd opgelucht toen ik het zag dat ik het zelf niet hoefde te doen. Ik laat haar wel 4 keer per jaar plukken, zodat ze steeds wat haar heeft. Twee keer per jaar zo’n zielig kaal hondje vind ik niks. Ik ga me zeker aanmelden voor de nieuwsbrief, leuk! 🙂

  Als het enigszins mogelijk is zou ik wel graag een of misschien meerdere keren een nestje willen, dat lijkt me toch wel heel leuk.

  • Klinkt alsof je een goede trimster hebt gevonden. Als de hond niet meer wil is het beter het kort maar leuk te houden – anders is het altijd een drama op de tafel!

   Dat ze de trimster gebeten heeft moet je je niet over schamen, hoor. Als ze jou ongevraagd de haren uit gingen trekken zou je ook van je afbijten! Natuurlijk is het haar van een Lakeland zo dat het er uit getrokken dient te worden (en bij mensen natuurlijk niet), maar dan nog! Het moet een vreemde gewaarwording zijn zo voor de eerste keer. Jaz heeft in het begin ook één keer geprobeerd me te pakken. Dan moet je direct heel streng zijn. Dan weten ze meteen dat er met jou niet te sollen valt!

   Een nestje is leuk, maar veel werk hoor… 😉

   Stuur eens een foto van Polly, ik vindt het altijd leuk om nieuwe Lakies te ontmoeten; in real life, maar ook online! Of wellicht zit je op flickr? Daar kun je ons vinden onder “lakielove”!

 5. Ze is mogelijk wel een goede trimster, maar er is nog iets voorgevallen waar ik helemaal niet blij mee ben. Dus ik ga toch maar naar een trimdag – en jouw stuk lezen in de nieuwsbrief natuurlijk. 🙂

  • Tsja, op afstand kan ik daar niets over zeggen natuurlijk. Jammer.

   Maar inderdaad – probeer het eerst zelf! Is veel leuker voor de hond (niet zo veel stress, want ik ben gewoon bij m’n baasje!), en je hebt zelf alle controle over hoe lang op de tafel en hoe je het model erin brengt etc. Plus het is voordeliger en je bouwt een hele andere band met je hond. Als je zelf trimt ken je elke vierkante centimeter van de hond en merk je ook veel sneller als er iets mis is…!

Comments are closed.