Trimmen (deel 1): gewoon DOEN!


Mijn naam is Rhonda Kuiper, en ik woon met mijn man, twee katten en Lakeland terriër ‘Jaz’ in Vancouver, Canada. Ik ben opgegroeid in Nederland met Kerry Blue terrïers, en wist van jongs af aan dat ik later zelf een Lakeland wilde. In de zomer van 2011 werd die droom werkelijkheid toen onze Jaz geboren werd. Vanaf dat moment zijn we diep de terriër-wereld ingedoken. Showen, trainen, trimmen… Jaz haar fokster (Judy Gruzelier – Waterwalk kennels) heeft ons overal mee geholpen en aan iedereen geïntroduceerd. Ik ben zelfs een blog begonnen over de hond, en via het blog, YouTube en Flickr converseer ik met andere Lakeland-liefhebbers, zowel Engels- als Nederlandstalig. Alhoewel Jaz op het moment gewoon een huis-hond is (het showen was prachtig, maar er zit veel tijd in), en ik geen professionele trimster ben, heb ik de techniek toch aardig onder de knie, en deel ik graag het beetje kennis dat ik heb. Ik hoop op deze manier mensen enthousiast te maken wat betreft het zelf trimmen van draadharige honden.


12 maanden oud
Zomer 2012. Op de trimtafel! Even het staartje bijwerken…
Jaz (“Waterwalk Rosso Corsa”), 12 maanden oud.

Maanden voorbereid, wellicht jaren nagedacht, en eindelijk de knoop doorgehakt: je neemt een Lakeland. Het huppelt en het springt, het leert langzaam dat de behoeftes vooral buiten gedaan moeten worden, en vaak test ze je geduld. Je neemt haar mee naar de gehoorzaamheidstraining, verwent ze met heerlijke hapjes, en borstelt ze getrouw. Maar na een aantal maanden wordt die krullenkop wel erg lang, en lijkt je Lakeland meer op een schaap dan op een hond, laat staan een Lakeland! Tijd om getrimd te worden dus. Naar de trimsalon? Dat kan. Maar je kunt het ook heel goed zelf doen. Het mooie aan een Lakeland is dat er geen schaar of tondeuse aan te pas hoeft te komen. Het enige wat je nodig hebt zijn je vingers.

Het haar van de Lakeland (net als dat van de Welsh, Airedale, Irish en Draadharige Fox terriër) bestaat uit twee lagen. Een zachte onderlaag voor warmte, en een harde bovenlaag ter bescherming tegen het weer. Al het haar groeit tot op zekere lengte, en valt dan uit. Dit gebeurt ongeveer twee keer per jaar. Als je je Lakeland niet zou (laten) trimmen, is het haar overal even lang en lijkt je Lakeland meer op een mini-Bouvier dan op een Lakeland. Nu is daar natuurlijk niets mis mee, zolang je genoeg borstelt om de dode haren te verwijderen en te voorkomen dat de vacht gaat matten. Maar vaak is één van de redenen dat mensen een Lakeland nemen het uiterlijk. En dat kun je met een beetje oefenen en doorzettingsvermogen prima thuis bereiken en behouden.

De Lakeland kan geschoren worden, maar als je de natuurlijke kleur en textuur van de vacht wilt behouden, dient de vacht geplukt te worden. Als je het haar knipt met een schaar of tondeuse verliest de vacht namelijk niet alleen zijn kleur (het lijkt dan net of het haar gebleekt is), maar ook zijn textuur (het haar zal zachter worden). En dit wil je als je serieus bent wat betreft het behouden van die karakteristieke Lakeland-look uiteraard voorkomen. Nog een voordeel is dat de getrimde vacht gemakkelijker schoon te houden is, omdat hij dichter tegen het lichaam ligt, en de draadharige bovenlaag regen tegen houdt. Dat betekent dat je minder last hebt van die nare nattehondenlucht op regenachtige dagen.

1.5 jaar oud
Jaz (“Waterwalk Rosso Corsa”), inmiddels 18 maanden oud. Niet meer in show-vacht, maar wel mooi bijgehouden.

Oké, maar wat betekent het om je hond te “plukken” of te “trimmen”? Plukken of trimmen wil zeggen dat het haar er met wortel en al uitgetrokken moet worden. Klinkt pijnlijk, maar je moet je realiseren dat het haar van natuur los laat, en dat zelfs als je er niet aan zou komen, de vacht zich uit zichzelf twee keer per jaar vernieuwt. Het enige wat je met plukken doet is het verharen op een schema zetten. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige hond, maar ook voor haar-vrije broekspijpen. En zolang je het haar er op de juiste manier uittrekt, doen dit je hond geen zeer.

De twee belangrijkste tips wat betreft pijnloos trimmen is de huid goed strak houden en het haar in de richting van de haargroei er uit trekken. De haren op de rug, bijvoorbeeld, dienen van de kop af en naar de kont toe getrokken te worden. Hoe langer het haar is, hoe moeilijker het valt te zien welke kant het haar op groeit. Dus dat is een mooie stok achter de deur om de vacht goed bij te houden. In het begin kun je afkijken op een Lakeland die korter haar heeft, wellicht een van de honden van je fokker/fokster, of door show-plaatjes te bekijken. Maar maak je geen zorgen, want binnen de kortste keren weet je precies hoe het haar groeit!

Goed. Tijd om daad bij woord te zetten. Het is het beste om te trimmen voordat je de hond wast. Als het haar schoon is heb je namelijk minder grip. Ook raad ik aan eerst even te borstelen, want dan kun je beter zien wat je doet. Het gemakkelijkste is om je hond op een (trim)tafel te zetten, zodat je staand kunt werken. Maar sommige mensen trimmen ook terwijl de hond op schoot zit/ligt. Het hangt van de hond af. (Welke methode je ook kiest, wees voorbereid op de plukken haar die op de grond en op je kleding terecht zullen komen!) Klaar? Ok! Houd de huid van de hond strak met je ene hand (als je linkshandig bent doe je dit met rechts, als je rechtshandig bent doe je dit met links), en met de andere hand neem je een plukje haar tussen duim en wijsvinger, en trekt het langs het lichaam van de hond in de richting van de haargroei eruit. Pak een volgend plukje haar en herhaal. Zo gemakkelijk is het; een hondentrimmer/trimster is geboren!

Met de hand trimmen:
Vingers

Houd er rekening mee dat trimmen het voor je hond een nieuwe en wellicht stressvolle situatie is. De hond weet niet wat er gebeurt of waarom het gebeurt. Houd daarom de eerste paar keer de trim-sessies kort en leuk. Als je op een tafel werkt, kun je de hond trucjes leren (poot aangeven, pootje schudden, rondje draaien linksom/rechtsom) en het trimmen afwisselen met het doen van deze trucjes waarvoor je de hond uiteraard beloont met iets lekkers. Op deze manier is het op de tafel staan en getrimd worden niet eng, en een stuk minder saai voor de hond. (Bovendien zijn goede tafelmanieren een uitkomst, vooral bij de dierenarts!)

Als je voor het eerst begint met trimmen is het haar van je hond waarschijnlijk overal flink lang. In dit geval kun je het beste van de gehele hond een laag haar afhalen. Later kan er aan de details gewerkt worden. Als je te snel te kort wilt trimmen zal je namelijk merken dat je hond kale plekken gaat vertonen, en dit wil je zo veel mogelijk voorkomen (alhoewel dit, als je showt, soms niet is te vermijden). Hoe vaker je trimt, hoe meer lagen haar de hond aan gaat maken, en hoe minder kans je hebt op kale plekken.

Nu geef ik toe dat de hond volledig met de hand trimmen veel tijd in beslag kan nemen, vooral in het begin wanneer je de techniek nog niet helemaal onder de knie hebt. Wat je kunt doen is een trimsteentje of een trimmesje aanschaffen. In plaats van het haar tussen duim en wijsvinger klemmen, klem je het tussen duim en steen/mes. Het veiligste is werken met een trimsteentje, wat zorgt voor meer grip en het trekken van grotere plukjes. (Laat de term “steen” je niet misleiden; ze zijn gemaakt van roestvrij staal.) Een mesje is minder fool-proof, aangezien deze vaak scherp verkocht worden. Deze mesjes moet je een x-aantal uren door een bak met zand halen totdat ze bot zijn. Scherpe mesjes snijden het haar, en dat beschadigt de vacht en werkt averechts. Dus altijd eerst goed bot maken. Hoe dan ook, als je regelmatig denkt te gaan trimmen, is een hulpmiddel zeker aan te raden.

Trimmen met een trimsteentje:
Steentje
Trimmen met een trimmesje:
Mesje

Als je de techniek een beetje onder de knie hebt dan kun je, door te kijken en te vergelijken met plaatjes van mooi getrimde Lakelands, een beetje een model in je Lakeland aan gaan brengen. De baard, snor, pony en het haar op de poten dient het langste te zijn. Kop, oren, kont en staart dienen het kortst gehouden te worden. De binnenkant van de oren, tussen de voetzolen, rond de geslachtsdelen en het buikje mogen geknipt/geschoren worden (en dat is wel zo prettig aangezien dit gevoelige plekjes zijn voor de hond), alhoewel men bij zwarte Lakelands zich zal moeten realiseren dat dit meer contrast tussen de geplukte en de geknipte/geschoren delen op zal leveren. In dat geval is het beter alles te trimmen (mits je hond het toe laat). De ambitieuzen onder ons schaffen wellicht een harkje aan (of je kunt een trimmesje plat langs de vacht halen) om op de rug de onder-wol te verwijderen zodat de kleur nog beter uit komt. Voor je het weet ziet je Lakeland er net zo uit als in de boekjes!

De moraal van dit verhaal? Doen! Gewoon proberen, dat trimmen. Hoe meer je het doet, hoe sneller het gaat en hoe beter je er in wordt. Het oog traint vanzelf mee met de hand, en na een tijdje zie je precies waar er nog even wat af moet, of waar je moet stoppen omdat je nu wel erg dicht op de huid zit. Niet alleen je portemonnee, maar ook je hond (want dat trimmen is best gezellig, zo samen met de baas!) zullen je bedanken. En dat trotse gevoel dat je hebt wanneer je over straat loopt met een Lakeland die een mooie diepe kleur heeft en prachtig strak in de vacht zit, is je tijd en energie dubbel en dwars waard!

– Rhonda Kuiper

PS: Vond je het een interessant verhaal? Goed nieuws! In de volgende digitale nieuwsbrief volgt het tweede deel, waarin ik voor de fanatiekelingen onder ons in meer detail uit zal leggen hoe je laagjes opbouwt en de vacht “rolling” houdt, hoe je mooi model in je Lakeland kunt brengen en dit het beste bij kunt houden, en andere tips en trucjes die je leven gemakkelijker kunnen maken. Voor meer informatie, foto’s en filmpjes tussentijds kun je mijn meer uitgebreide blog posts (in het Engels) over grooming bekijken:

Deel 1: algemene informatie
Deel 2: vlakke delen (schedel, oren, hals, billen en staart)
Deel 3: rugdek
Deel 4: baard, pony en poten

7 thoughts on “Trimmen (deel 1): gewoon DOEN!

  1. hallo Rhonda ik zoek een trimmes voor mijn airedaleterrier maar een linkshandig mes voor mijn hond Hunter,, graag hoor ik van je groet Paul uit epe

  2. Ik krijg vanmiddag voor het eerst een Lakeland Terrier, en wilde wat meer info omtrent het trimmen. Via google op Lake Love terecht gekomen, super bedankt voor het mogen kijken op deze site, mooi en duidelijke info omtrent dit ras. Ik ben heel benieuwd vanmiddag!
    (Ben zelf opgegroeid met twee Welsh Terriërs, het is me dus niet helemaal onbekend)

  3. Hi Rhonda,
    heel veel bedankt voor jou informatie, dat heb ik op veelj sites niet gevonden !
    groetjes, Günter , Ineke & Teddy (ons Foxje)

  4. Hallo,
    Net als jij trim ik mijn hond Gus (Airedale) zelf maar heb ik nooit een opleiding gevolgd. De fokker waar ik mijn hond kocht heeft me wel heel goed op weg geholpen en net zoals je schrijft kan je al doende veel leren. De moeilijkste stukken vind ik vooral in de hals en rond de oren. Daar houdt onze Gus echt niet van.
    Wel heel fijn om jouw verhaal en tips te lezen!
    Geniet nog van je mooie Lakeland!

    • Hoi Petra, Wat leuk dat je ook zelf trimt! Een Airedale is wel even een groter kanvas!!! De hals vindt Jaz ook niet leuk, maar het ergste is de kont… We spelen spelletjes op de tafel tussendoor om het leuk te houden, en ik probeer de trim sessies niet te lang te houden. Fijn dat je wat aan mijn tips hebt! Groeten, Rhonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *